Jak zahájit jarní zahradnickou sezonu

Je čas shrabat listí, odstranit ochranu rostlin proti sněhu a mrazu, seříznout růže a vypořádat se s plísní trávníku. Jakmile definitivně skončí mrazy, můžete provést i jarní zmlazovací řez ovocných stromů.
Jakmile vyschne půda, můžete už bez obav vstoupit na trávník, aniž byste ho poškodili. Nejprve celou zahradu pečlivě ukliďte. Shrabejte listí, aby pod ním mohla růst tráva. Pokud byla tráva napadena plísní, poškozená místa vyhrabejte, trávu ale nedávejte do kompostu.
Jak budou stoupat teploty, odstraňujte postupně ochranu proti sněhu a mrazu, buďte opatrní u citlivějších druhů trvalek. Rostliny, které byly svázány, aby je neponičil sníh, opět rozvažte, jejich polámané části ostříhejte.
Jakmile trávník pořádně vyschne, posekejte ho, asi tak na výšku dvou až čtyř centimetrů. Posekanou trávu na něm nenechávejte ležet, ale shrabejte ji a odneste na kompost či ji nastelte na záhony. Před sekáním můžete trávník provzdušnit vertikutátorem.
Až přestane mrznout, přichází čas na seříznutí růží. Chcete-li, aby stromy a keře i další sezonu hojně rostly, nezapomeňte na jarní zmlazovací řez. Ten se nesmí provádět při teplotách nižších než minus pět stupňů.
Až do začátku dubna je možné zasadit ovocné dřeviny, například broskvoně, meruňky, vinnou révu, ostružiny. Sázet a přesazovat můžete i listnaté stromy, jehličnany a stálezelené dřeviny. Je také ideální doba k založení živého plotu.  
Je ideální čas pro nákup semen, případně pro jejich předpěstování za oknem. Koupíte-li semínka u českého zahradníka, budete mít jistotu, že se rostlinám bude v místních podmínkách dařit.

Spolupracujeme :